Telefon

0268 416 305

Cum ajung la pensiune?

localizare pensiunea valentiniPensiunea Valentini este situata in Brasov, pe Strada De Mijloc nr 74.

Daca vii in Brasov cu trenul ia un taxi de la Gara Brasov, cursa costa aproximativ 10 lei.

Daca te-ai ratacit prin Brasov, suna-ne: 0268 416 305 !

info-cazare.ro

Cine e online?

Avem 13 vizitatori și niciun membru online

Biserica Neagra

Constructia bisericii in stil gotic a inceput in anul 1383 in timpul parohului Thomas Sander, pe locul unei stravechi biserici in stil romantic din prima jumatate a secolului al XIII-lea. Parohul Thomas Sander, care a activat intre anii 1377 si 1419 la Brasov este considerat "intemeietorul principal al constructiei, atat al corului (altarului) cat si al navei". Dupa aproape un secol edificiul a fost terminat, dimensiunile sale fiind impresionante (89m lungime, 3m latime, 21m inaltimea zidurilor, 42 m coama acoperisului si 65,5m cea a turnului). La prima invazie a turcilor in anul 1421, biserica, inca neterminata, a fost distrusa in mare parte. Constructia bisericii a durat pana in anul 1477.

Din cele doua turnuri proiectate initial la fatada vestica a bisericii a fost ridicat numai turnul sudic cu o iinaltime de 65 m. In turn au fost asezate trei clopote, din care cel de 6.300 kg este cel mai mare clopot din Romania. In 1514 este mentionat ceasul de turn. Dupa mai multe cutremure care au afectat biserica, intre anii 1532 si 1538 a fost refacuta bolta corului, iar acoperisul - reconstruit. In turnul bisericii se gasesc trei clopote, cel mai mare, considerat mandria brasovenilor, cantarind nu mai putin de sase tone; cel mai mic este si cel mai vechi, datand din anul 1791.

Biserica neagra     

Din 1970 clopotele sunt actionate electric. Tot atunci, ceasul instalat in 1858 a fost inlocuit cu unul electric; restaurarea cadranului a fost finalizata in anul 1999.

Biserica Neagra este o biserica de tip hala, caracterizata prin inaltimea egala a navei centrale si a navelor laterale, spre deosebire de tipul bazilica, la care nava centrala este mai inalta decat cele laterale. Corul bisericii, construit in stilul goticului tarziu, este si el ca o hala inalta structurata in trei nave. Conceptia arhitectonica si ornamentatia sculpturala a corului prezinta asemanari cu corul bisericii evanghelice din Sebes-Alba. Influenta scolii de arhitectura a familiei Parler - ale carei capodopere sunt bisericile Sf. Sebaldus din Nürenberg si Sf. Vitus din Praga - se resimte la Brasov mai mult decat la Sebes-Alba.

Lumina patrunde prin vitralii inalte, frumos profilate, conferind, corului o luminozitate deosebita. Biserica Neagra are sase portaluri cu ancadramente sculptate, cu ornamente de o bogatie remarcabila, care confera aspectului exterior al monumentului o nota originala. Printre ele se remarca in mod deosebit portalul de vest si cele doua portaluri de pe partea de nord. Pridvorul sudic al edificiului are canate din lemn de stejar cu o inscriptie prezentand anul 1477.
 
In anul 1542, pe timpul reformatului Johannes Honterus, s-a introdus slujba religioasa dupa ritul evanghelic - lutheran in limba germana. Pe peretele estic al navei laterale sudice se afla un tablou (ulei pe panza), realizat de pictorul Fritz Schullerus (1866-1898) reprezentand juramantul sfatului orasenesc pe "Cartea Reformei" a lui Honterus, in anul 1543.     Biserica neagra

Tot atunci, au fost inlaturate din biserica icoanele si altarele, adica tot ceea ce amintea de cultul catolic; pictura a fost martelata sau acoperita cu var.

In anul 1542, pe timpul reformatului Johannes Honterus, s-a introdus slujba religioasa dupa ritul evanghelic - lutheran in limba germana. Pe peretele estic al navei laterale sudice se afla un tablou (ulei pe panza), realizat de pictorul Fritz Schullerus (1866-1898) reprezentand juramantul sfatului orasenesc pe "Cartea Reformei" a lui Honterus, in anul 1543. Tot atunci, au fost inlaturate din biserica icoanele si altarele, adica tot ceea ce amintea de cultul catolic; pictura a fost martelata sau acoperita cu var.

Marele incendiu din primavara anului 1689 a distrus indeosebi acoperisul si interiorul cladirii. A ars acoperisul, care s-a prabusit asupra boltilor, distrugandu-le; apoi a ars interiorul; intregul mobilier, orga, altarul, pretioasele covoare au cazut prada flacarilor. Numai cristelnita, datata 1472 si tezaurul pastrat in sacristie au ramas intacte. Renovarea a durat aproape 100 de ani rastimp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 m in forma care se pastreza si astazi. Cu aceasta ocazie acoperisul s-a prelungit si deasupra galeriei, care inainte era descoperita. Galeria este sculptata cu patru lobi ajurati si inconjura biserica la baza acoperisului.

Ca urmare a renovarii bisericii in secolul al XVIII-lea, interiorul si-a pierdut partial aspectul gotic. Boltile gotice initiale au fost inlocuite cu bolti semicilindrice. Intre anii 1710-1720, pentru a mari capacitatea bisericii, in navele laterale s-au construit galerii stil baroc. Integrarea acestora in arhitectura gotica a monumentului s-a rezolvat cu o intuitie artistica deosebita. In interiorul bisericii se pastreaza astazi unele piese de mobilier si obiecte de cult remarcabile.


Cristelnita din bronz - donata in anul 1472 de catre parohul Johannes Reudel - este una din lucrarile cele mai de seama ale mesterilor locali turnatori in bronz, din evul mediu. Pentru imprejmuirea cristelnitei, in anul 1716 fierarul Meensen Hannes a confectionat un grilaj frumos ornamentat din fier forjat. Din perioada anterioara marelui incendiu s-a pastrat si pictura murala din pridvorul sudic, executata dupa anul 1476. Pictura prezinta figura Mariei cu pruncul, asezata intre Sf. Ecaterina (cu simbolul ei, roata si palosul) si Sf. Varvara (tinand in mana un turn). In colturile de jos ale picturii se afla stemele regelui Matei Corvin si a sotiei sale Beatrice de Napoli-Aragon. Pictura apartine din punct de vedere artistic stilului gotic tarziu, dar prezinta si influente ale Renasterii italiene. Dintre statuile amplasate pe contraforturile de pe partea de rasarit a corului se remarca statuia Sfintei Fecioare, patroana bisericii si a orasului, la picioarele careia este asezata coroana, reprezentand cea mai veche stema a Brasovului.

In Biserica Neagra se mai pastreaza si trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara (sfarsitul secolului XV-lea), unul din cele mai valoroase altare poliptice in stilul goticului tarziu din Transilvania. Actualul altar in stil neogotic al Bisericii Negre a fost construit in anul 1866. Pe peretele frontal al navei laterale de nord se afla o pictura in ulei pe panza a pictorului brasovean Hans Eder (1883-1955) reprezentand nunta din Cana (1932). Amvonul in stil baroc (1696), cu tot caracterul lui provincial, se incadreaza in ansamblul interiorului. Pe stalpul din fata amvonului se afla in relief stema orasului Brasov - coroana pe un trunchi de copac cu radacini - deasupra, stema regelui Matei Corvinul. Stranele cele mai vechi din navele laterale dateaza din anul 1696, altele din prima jumatate a secolului XVIII-lea, prezentand o frumoasa ornamentatie in stil baroc sculptata in lemn.

Picturile pe lemn de pe stranele fostelor bresle de mestersugari prezinta motive folcloristice interesante. Stranele neogotice din cor dateaza din anul 1866, iar bancile din stejar cu spetezele mobile din nava centrala au fost montate in anul 1937. In spatiile laterale ale antreului dinspre vest s-au zidit vechile pietre funerare ale unor personalitati brasovene din secolele XVI-XVIII. Aceste pietre acopereau odinioara mormintele din interiorul bisericii si au fost scoase cu ocazia ridicarii altarului neogotic (1866) si a construirii instalatiei de incalzire cu aer cald (1937).

Orga Bisericii Negre - una din cel mai mari din sud-estul Europei - este renumita pentru sonoritatea ei de o rara frumusete. Cu circa 400 de tuburi, a fost construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin. Orga a fost transportata pana la Turnu Severin cu vaporul iar de acolo si pana la Brasov, cu carutele. In ultimele decenii, in lunile de vara se organizeza stagiuni de concerte cu muzica de orga. De asemenea, s-au facut inregistrari pentru discuri. In anul 1924, s-a extins galeria din fata orgii, pentru a permite sustinerea unor concerte mari de muzica sacra cu participarea corului bisericii.

Recent, patrimoniul Bisericii Negre s-a mai imbogatit cu o piesa deosebita: este vorba despre "orga mica", construita in anul 1861 de vienezul Carl Hesse. Un tezaur deosebit de valoros al Bisericii Negre il constituie covoarele anatolice din secolele XVII-XVIII care in ansamblul lor reprezinta una din cele mai bogate colectii de covoare anatolice din Europa. Covoarele din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mica, renumite centre ale artei confectionarii covoarelor, au fost donate bisericii de catre breslele mestesugarilor din oras, de catre negustori si alti cetateni ai orasului. Diversitatea motivelor si bogatia coloritului stralucit al acestora confera interiorului bisericii un farmec deosebit.

Biserica - construita in principu din gresie - a fost afectata in decursul vremurilor de numeroase cutremure, necesitand astfel lucrari de intretinere si renovare continue. In anii 1654-1656 s-au construit doua contraforturi exterioare pentru sprijinirea arcului de trimf, alte lucrari de restaurare efectuandu-se in secolele XIX-XX. Renovarile din anii 1937-1944 au consolidat in primul rand corul. In exterior au fost refacute fialele, iar statuile contraforturilor, din secolul al XV-lea, au fost inlocuite cu copii, originalele fiind adapostite in interiorul bisericii. Intre anii 1969-1977, din fondurile statului s-au realizat ample lucrari de renovare si de rstaurare a acoperisului, a fatadei de sud si a interiorului bisericii.

Dupa cutremurul din 1977, restaurarea a fost continuata din fondurile comunitatii bisericesti, din colecte si donatii. S-au consolidat boltile, interiorul bisericii a fost zugravit si la toate ferestrele s-au montat geamuri speciale cu proprietati filtrante, pentru protejarea covoarelor impotriva actiunii razelor ultraviolete.

Dupa incheierea lucrarilor de renovare in interior, la 27 mai 1984 a avut loc reinaugurarea bisericii in prezenta unor numeroase personalitati din tara si strainatate. Lucrarile de renovare in exterior continua.

In jurul Bisericii Negre se profileaza un complex de cladiri, construite in secolul al XVIII-lea pe locul altora mai vechi, legate de istoria culturala a Brasovului: Casa Parohiala, Gimnaziul (astazi: Liceul Johannes Honterus) si Biblioteca, ambele fondate de marele umanist. Pe latura sudica a turnului strajuieste monumentul dedicat lui Johannes Honterus, opera a sculptorului berlinez Harro Magnussen, inaugurat in anul 1898, cu prilejul implinirii a 400 de ani de la nasterea marelui reformator.


Smileys

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

 1000 Characters left

Apartament

apartament pensiunea valentini brasovApartamentul poate gazdui in conditii foarte confortabile de la 1 la 4 persoane.
Sufrageria are o suprafata de 20 mp, este dotata cu TV , canapea extensibila, masa, scaune si un semineu!

Camere duble

camera dubla pensiunea valentiniCamerele duble au pat matrimonial, bucatarie proprie, baie proprie.
Ele sunt dotate cu televizor.

Parcare in curte

pensiunea valentini curtePensiunea Valentini din Brasov are locuri de parcare in curte.